top of page

Tvrtka DI-MA-tex, za domaća i strana tržišta šiva haljine, odijela, zaštitnu odjeću pa i suncobrane.

  • Krojački posao možda na prvu ne izgleda lako, no zapravo je vrlo jednostavan i zanimljiv. Svaki dan je drugačiji. Radnice u DI-MA-tex-u šivaju puno toga, od haljina, odijela, zaštitne odjeće, pa sve do suncobrana. Gotov proizvod odlazi naručiteljima s hrvatskog tržišta, ali i u inozemstvo.


Šivanje haljina


  • Krojačice, ‘šnajderice’ – zanimanje koje je nekada bilo centar ženskog svijeta. I dok su neke ljubomorno čuvale ime svoje krojačice kao najstrožu životnu tajnu, druge su ga s velikim ponosom preporučivale dobrim znanicama. Danas je ovaj zanat u općini Pitomača za razliku od većine drugih mjesta, još uvijek aktivan i daleko od izumiranja.

  • Dokaz tomu je i firma DI-MA-tex d.o.o. u Kladarama nedaleko od Pitomače, vlasnice Jasminke Kovač. Firma za proizvodnju tekstila jedna je od prvih stanara Poduzetničkog inkubatora Pitomača i uspješno posluje od 2020. godine, odnosno, od samih početaka.

  • Inače sam iz Bednje, pokraj Trakošćana, a suprug je iz Pitomače. Kao vikendaši, u razgovoru s lokalnim ljudima sam uvidjela da ovdje ima potrebe za zapošljavanjem ljudi. Početkom 2020. godine smo osnovali firmu, bavimo se proizvodnjom odjeće i ostalih proizvoda od tekstila i imamo od 10 do 20 zaposlenih, ovisno o tome kakve su potrebe – kaže Jasminka Kovač

  • Naglašava važnost lokalne potpore prilikom pokretanja posla. Imala sam potporu i Virovitičko-podravske županije, odnosno, dobila sam 50 posto bespovratnih sredstva za kupnju stroja. Općina Pitomača pomogla nam je bespovratnim sredstvima za pomoć poduzetnika te smo uzeli poluautomatski stoj za izradu maski. Tada je krenula i korona, radilo se jako puno maski i stvarno se pokazao kao isplativa investicija – ističe Jasminka.

  • Kada sam razmišljala doći u Podravinu, prvi i osnovni problem je bio upravo prostor. Tada sam čula za Poduzetnički inkubator. Super je. Ako ti treba adekvatni prostor, u inkubatoru ga možeš dobiti, prva godina korištenja je besplatna, što je nama početnicima velika pomoć. Isto tako, imamo i druge usluge poput savjetodavnih, edukacije i slično. Svi koji smo u inkubatoru međusobno komuniciramo i pomažemo jedni drugima – kaže naša sugovornica.

46 views
bottom of page